מורדות לינקולן בחיפה – עיכובים אין סופיים בהתחלת הבנייה והפתרון לא נראה באופק
מתוך אתר " חיפה - תאגיד החדשות המקצועי והמקיף בחיפה , נדל"ן בחיפה
מאת מיכל גרובר
(חי פה בנדל"ן) – הבנייה במורדות לינקולן ממשיכה להתעכב ולהתעכב ולהתעכב…
"מניעת הבניה במתחם מורדות לינקולן פוגע בזוגות צעירים", אומר ארז גולדשטיין, יו"ר ובעלים של קבוצת גולדשטיין, ששלח מכתב לראש עיריית חיפה, עינת קליש רותם, בו הוא מוחה על פגיעה בתושביה הצעירים של חיפה, בכך שלא מאפשרים להם לקנות דירה במחיר מופחת. במכתב גולדשטיין מתייחס לכך שבמשך למעלה משני עשורים העירייה, לטענתו, מונעת קידום ובנייה של כ-2,800 יח"ד ו-8,000 מ"ר מסחר במתחם מורדות לינקולן באחוזה, מתחת לרחוב הרופא. לטענת גולדשטיין, על פי התכנית, 20% מהיחידות אמורות להיות דיור בר השגה, כלומר למעלה מ-500 יח"ד יופנה לזוגות צעירים שברשותם הון נמוך יחסית ולכן דיור בר השגה מיועד להם.
הגירה שלילית
"חיפה סובלת מהגירה שלילית של אלפי אנשים בשנה", מוסיף גולדשטיין במכתבו, "כך בשנת 2021 עמדה ההגירה השלילית בחיפה על 3,532 אנשים וב-2022 על סך של 1,771 אנשים. התחדשות העיר, הצערתה, בנייה חדשה ומרווחת בסטנדרט גבוה והקמת שטחי מסחר שיצרו תעסוקה, מרקם חיים תוסס ואפשרויות בילוי הוא צו השעה על מנת להפוך את המגמה".
כזכור, חברות ואנשים פרטיים קנו שטחים במתחם מורדות לינקולן וחיכו להתחלת הבנייה, שהתעכבה. אנשים פרטיים השקיעו מאות אלפי שקלים וקנו שטח אדמה ליח"ד אחת או יותר מתוך הנחה שתוך כמה שנים ילדיהם או הם יוכלו לגור בבתים או שהדירה תוכל לשמש להשקעה, אבל בפועל לאורך שנים הבנייה לא התקדמה וגם לא נאמר להם בצורה ברורה מתי יתחילו לבנות.
יו"ר קבוצת גולדשטיין – ארז גולדשטיין ( צילום קבוצת גולדשטיין)
"העירייה מתנגדת לתוכנית שהיא יזמה"
גולדשטיין מסביר איך הדברים התעכבו לאורך השנים: "בשנת 2010 אחרי פגישות עם מהנדס העיר חיפה וראש העיר, עשינו עסקה על 43 דונם במורדות לינקולן שעלותה עשרות רבות של מיליונים, בהתחלה שילמנו 67 מיליונים ואחר כך עוד עשרות מיליונים רבים. העירייה באה ואמרה שהקרקע לבנייה ומיועדות ל-6 יח"ד לדונם, אבל מכיון שרוצים לעשות שכונה שלמה הוחלט שאנחנו נסבסד את כל אנשי המקצוע, אבל העירייה תהיה המעסיק של אנשי המקצוע. אמרו לנו, שביום שיאשרו את התב"ע (תכנית בניין עיר) יחזירו לנו את הכספים, ששילמנו עבור אנשי המקצוע. אני ועוד שני יזמים העברנו 15 מיליון ש"ח עבור היועצים, שקיבלנו מהעירייה. בשנת 2014 העירייה הגישה את התב"ע לאישור. בוועדה המחוזית היתה התנגדות של מהנדס העיר, לתכנית שהם יזמו ואני מימנתי. ישבתי בדיון ולא האמנתי שהעירייה מתנגדת לתכנית שהיתה היוזמה שלה.
הקרקע של מורדות לינקולן מחולקת ל-4 מתחמים: המתחם הראשון הוא מתחם קטן של המנהל, שאושר ב-2014. המתחם השני הוא מתחם שרובו של האחים עופר ואושר בשנת 2014. המתחם השלישי הוא מתחם עם 1860 יח"ד, שרובם שלי. הוא כולל שני מגדלים מתחת לפרויד וכל השאר מעל פרויד. המתחם הרביעי שייך לשיכון ובינוי".
"הפגישות שלא התקיימו"
"בדיון בוועדה המחוזית בשנת 2014 אמרתי ליו"ר הוועדה שהשקעתי מיליונים רבים בתכנית של העירייה, ומהנדס העיר אמר שיש התנגדות של השכנים. העירייה אמרה שהיא מתחייבת לקדם את המתחם שלי ולאשר אותו בעוד שנה – שנה וחצי. עברו שנתיים מעבר להתחייבות של העירייה, ופנינו לעירייה לראות למה אין התקדמות. פנינו לבית המשפט, ובדיון אמרו לעירייה שהיא צריכה להזדרז. פניתי לקליש וקבעתי איתה פגישות. 3 פעמים הגעתי לעיריית חיפה לפגישות שנקבעו מראש והפגישות לא התקיימו. בפעם השלישית חזרתי ישר לעורכי הדין שלי, ועשינו עתירה נגד קליש, מהנדס העיר והוועדה המחוזית".
"השופטת תמכה"
"השופטת קבעה דיון בבית המשפט בעקבות העתירה. שבועיים לפני כן היה דיון בוועדה מקומית, וקליש אמרה שהיא רוצה לקדם פינוי ובינוי בחיפה ובמורדות לינקולן לא יבנו, למרות שזו קרקע למגורים, שלא אמור להיות שום קושי בבנייה עליה. השופטת תמכה בי מאוד במהלך הדיון. היא אמרה שאם העירייה חושבת שהיא תיקח לאנשים את הקרקע בטענה של סעיף 76 (מצב בו העירייה אומרת שהיא מתכננת לבנות במקום מסוים, ולכן לא ניתן לבנות על הקרקע), בלי לתת לבעלי הקרקע קרקע חלופית, היא לא תאפשר את זה. השופטת ביקשה לעמוד בלוחות זמנים. כיוון ששוב העירייה לא עמדה בלוחות הזמנים, נערך דיון אצל נשיא בית המשפט המחוזי בחיפה, שאמר שאו שמזרזים את התביעה או שהעירייה תאלץ לשלם מאות מיליונים פיצויים. הוא דרש לוחות זמנים – העירייה הגישה גאנט להפקדת התוכנית לאישור במחוזית עד ה 18/4, לפי הוראת בית המשפט.
"הרבה יותר מ-10 מיליון"
"שילמתי הרבה מעל 10 מיליון ש"ח ואני לא מקבל שום מידע מהעירייה. פניתי לוועדה מחוזית כדי להבין מה עמדתם לגבי 1860 יח"ד, כיוון שבהתחלה דובר על 6 יח"ד לדונם, ואנחנו ראינו שזה נוגד את המדיניות של המתחם, כיוון שהוועדה המחוזית לא מאשרת פחות מ-20 יח"ד לדונם. הגשתי מכתב עמדה לוועדה המחוזית, ונאמר שפחות מ-25 יח"ד לדונם היא לא תקבל. היתה לנו שיחה עם כל היועצים ועם משרד הפנים וביקשו מהוועדה המחוזית לחרוג ממנהגם, אבל הוועדה המחוזית לא הסכימה לפחות מ-20 יח"ד לדונם. כדי לא ללכת להתנגשות עם העירייה אמרנו שאנחנו מוכנים ל-13 יח"ד לדונם.
אנחנו בתקופה ייחודית, יש ירידה בהתחלות בנייה וחיפה סובלת מהגירה שלילית ואנחנו רוצים לקדם את הבנייה. אם יש דרך לעשות טוב לעיר זה לפתוח חסמים בירוקרטיים. ועדה מחוזית אמרה ש-20% מהדירות צריכות להיות דיור בר השגה, מתחת ל-75 מ"ר ליח"ד. המדינה רוצה שבאזור הזה יהיה דיור בר השגה. אני רק רוצה את האפשרות לבנות, לא יכול להיות ש-14 שנה על קרקע לבנייה לא נותנים לי לבנות. אם אני רוצה מידע מהעירייה, אני צריך לפנות לבית המשפט".
"אם יתחלף ראש העיר, שוב צריך יהיה להתמודד עם שיגעונות חדשים. אם יהיה אישור של ועדה מחוזית, כבר לא אצטרך להתנהל מול העירייה. ציינתי את כל הדברים האלה במכתב. חיפה היא עיר שהולכת וקורסת אל עצמה, מתי הוקמה שכונה חדשה בחיפה? צריך לראות את מה שקורה בעיר שדרות, יש שם יותר התחלות בנייה מאשר בחיפה".
תגובת העירייה לכתבה תצורף כשתתקבל.
הקישור לכתבה המקורית – https://haipo.co.il/item/499234